Historijat škole

U Sarajevu je 1957. godine osnovana Srednja ugostiteljska škola, a dvije godine kasnije umjesto nje osnovana je Ugostiteljska škola za visokokvalifikovane radnike i u njenom sklopu Restoran za visokokvalifikovane radnike, čiji je zadatak bio da služi izvođenju praktične nastave.

Imao je funkciju školske radionice.

Školska radionica je posjedovala mali eksperimentalni restoran, modernu kuhinju, šesnaest soba, kao i ostali prateći prostor.

Ova školska radionica (kasnije poznata kao hotel Naciona) i sada se nalazi u Ulici Alajbegovića 4.

Kako je škola od samog formiranja imala stručan kadar i odgovarajući program, tako su i njeni učenici oduvijek sudjelovali u organizovanju i pripremi svečanih prijema, banketa i proslava.

Za Novu 1961. godinu učenici ove škole imali su obavezu i čast da pripreme svečani banket i usluživanje, a najznačajniji gost na toj proslavi bio je tadašnji predsjednik, Josip Broz Tito.

Učenici i nastavnici Ugostiteljske škole (od 1970.godine Hotelsko-turistička škola) redovno su organizovali seminare i ekskurzije u zemlji i inozemstvu gdje su posjećivali ugostiteljske škole i znamenite hotele, i upoznavali se sa turističkim atrakcijama tih gradova, kako bi proširili svoja znanja iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Vrhunske domete kulinarske vještine učenici ove škole pokazivali su na različitim svečanim prijemima, na području cijele tadašnje republike.

Nizanje uspjeha i rezultata zaustavila su ratna dejstva u aprilu 1992.godine.

Ali, i pored razrušenih učionica, uništenog hotela Nacional i konstantnog granatiranja škola nije prekinula sa radom.

Već 1995. godine Mješovita srednja ugostiteljsko-turistička škola opet počinje svoje aktivnosti uz naglašenu sradnju sa školama iz inozemstva zbog čega vrlo brzo sustiže savremene tokove u ugostiteljstvu i turizmu.

Danas se jedna za drugom nižu  medalje u pružanju usluga u kulinarstvu i usluživanju, a publika zastaje pred strpljivo napravljenim, maštovitim, ukusnim i estetski dojmljivim slanim i slatkim jelima.

 

Kučni red 

Arhiva


Stručni organi

Javne nabavke

Odluke

Odluka

Javni poziv

Javni poziv 2016/17

Pregovarački postupak

Brošura škole

JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola

Film

Predstavljanje škole.